Клара - женският индийски носорог, който през 18-и век се превърна

...
Клара - женският индийски носорог, който през 18-и век се превърна
Коментари Харесай

Пловдивчанки се полюбуваха на Клара - най-известния носорог в света СНИМКИ

Клара - женският индийски носорог, който през 18-и век се трансформира в същинска сензация и посети доста градове в Европа – евентуално повече от всеки актуален екскурзиант, в този момент се радва на релативно успокоение. Вече не тя, а туристите обикалят, с цел да я видят. Което се случи с пловдивчанки, посетили през последните часове на остарялата година Риксмузеум в Амстердам. 

Момичетата, пристигнали в нидерландската столица да честват Нова година, се полюбуваха на експозиция за живота на известното животно, изобразено в картини, стенописи, барелефи, даже и под формата на статуи.





Какво се знае за Клара, пристигнала през юли 1741 година в холандски пристанищен град. Всъщност тъкмо откакто стъпила на европейския континент с могъщата си лапа, Клара става причина за „ манията на носорогите “, която обгръща цяла Европа през идващите два века.

Клара е родена през 1738 година, майка й е убита по време на лов, а дребният носорог е осиновен като занимателен и необикновен домакински любим от притежателя на холандската източноиндийска компания. Вярно е, че след известно време Клара престанала да се побира в къщата и била продадена на капитана на холандски транспортен съд Ван дер Меер.

Дълго пътешестване от Индия до Холандия и най-после необикновеният звяр е показан на изумената аудитория по улиците на Ротердам. Виждайки публичния интерес към животното, Ван дер Меер взема решение да продаде кораба си и да поеме риска да вземе носорога на обиколка из Европа.

Транспортирането на животно, тежащо повече от два тона, било в действителност огромно премеждие за това време. За да обезпечи на животното всичко належащо, някогашният капитан трябвало да наеме екип от 165 души.

Обиколката на Клара в Европа минава през Холандия, Свещената Римска империя, Британската общественост, Швейцария, Франция, Италия, Дания, Чехия и Англия. По пътя си носорогът посещава стотици градове и села, предизвиквайки неспокойствие на всички места.

Невероятният театър толкоз впечатлявал хората, че в творчеството на 18 век може да се наблюдава един тип „ мания към носорога “.

Световноизвестният носорог умира от напреднала възраст през април 1758 година в Лондон. Клара е живяла дълъг, благополучен и може би най-интересния живот на носорог, който може да си представим.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР